Ländrygg
Ländryggen är den nedre delen av ryggen och består av fem kotor. Mellan dessa kotor ligger diskar som skapar utrymme för rörelse samtidigt som den fungerar som stötdämpare. Kotorna består av en kotkropp samt en kotbåge där tvärutskotten och taggutskotten sitter. På tvärutskotten sitter fyra mellankotsleder även kallade facettlederna, två mot underliggande och två mot överliggande kota. Det är dessa som behandlas vid ledmanipulation. Innanför kotbågen går ryggmärgen som efter att den lämnar ryggen kallas för nerv. Nerverna går emellan kotorna till kroppens olika vävnader.
Ryggvärk är ett vanligt besvär och drabbar majoritet någon gång i livet. Första gången du får ont i ländryggen kan det vara otäck då detta är något nytt och man vet inte riktigt vad som händer. Vanligen går besväret över av sig själv. Om smärtan är mer långdragen eller skapar oro kan det vara klokt att söka hjälp.
Behandling vid ryggbesvär
Behandling av ryggbesvär kan variera mycket beroende på typen av ryggproblematik. Vid muskel- och ledirritation kommer behandlingens mål att vara att öka rörelsen i området. Detta dels genom att behandla den irriterade muskeln samt omkringliggande strukturer. Effektiva behandlingstekniker för detta är ledmanipulation, rörelsemobilisering, stretch, mjukdelsbehandling mm. Efteråt kan olika övningar utövas för att bibehålla rörelsen och stärka upp området.