Här samlas de vanligaste frågorna och funderingarna kring kiropraktik och behandling.

Hittar du inte din fråga

Du kan ställa den här, vi svarar vanligen inom några dagar.

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor är specialist på muskuloskeletala besvär. Med det menas att vi har en djup förståelse om människans anatomi och biomekanik. Vår uppgift är att diagnostisera, behandla och förhindra tillstånd relaterade till det muskuloskeletala systemet, med ett konservativt tillvägagångssätt. Det betyder att vi behandlar utan att använda oss av medicin eller operation.

Hur arbetar en kiropraktor?

En kiropraktor arbetat manuellt, alltså med händerna. Det finns många olika tekniker som kan användas vid behandling av smärta. Det som vanligen kännetecknar en kiropraktor är ledmanipulation, även benämnt som High Velocity Low Amplitude manipulation (HVLA–manipulation). Andra tekniker som ofta används är mjukdelsbehandling, stretch, mobilisering, triggerpunktsterapi, traktion med flera. Ibland kan det även handla om träning och livsstilsförändringar. Alla kiropraktorer gör detta på lite olika sätt. Var därför inte rädd för att säga vilka just dina mål med behandling är.

Vad är det som knäcker?

Vid ledmanipulation tar kiropraktorn ut leden till dess ändläge. Därefter tillförs en snabb impuls. Målet med behandlingen är att öka rörelsen i leden. Ofta, men inte alltid, hörs ett litet knäpp. Ljudet kommer från en tryckförändring i leden vilket ibland kan ge ett litet ”knäck”-ljud. Detta fysikaliska fenomen kallas kavitation och är exakt det som händer första gången du öppnar exempelvis en syltburk av glas. Ljudet är inte nödvändigt för att få effekt på området och är inte farligt på något sätt.   

Gör det ont att få behandling?

Vanligen känns ledmanipulationen smärtlindrande i det behandlade området. Vid mjukdelsbehandling kan det temporärt kännas vid själva behandlingen, för att sedan kännas avslappnat efteråt. Efter behandlingen kan ungefär en av tre uppleva en ökad ömhet eller träningsvärk i det behandlade området. Detta avtar vanligen inom de första 24 timmarna.

Hjälper kiropraktik?

Väldigt många människor svarar bra på kiropraktisk behandling, men det finns alltid ett ansvar hos patienten att göra de ändringar som kiropraktorn rekommenderar för bästa resultat. Förutom att behandling ofta har smärtlindrande effekt kan du som patient förvänta dig att få större kunskap om vad som orsakar och påverkar din smärta och din hälsa.

Är kiropraktik säkert?

Det är väldig liten risk att skadas av en kiropraktisk behandling. Den kraft som används vid behandling är liten. Ofta kan du få en reaktion under dagen eller dagen efter du fått behandling. Detta känns ofta som träningsvärk. Läs mer här

Hur lång utbildning har en kiropraktor?

Det är lite olika på olika platser. Om man vill läsa till kiropraktor i Sverige går man 5 år på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Efter avlagd examen gör man ett år praktik där detta år består av tre månaders inom den svenska hälso- och sjukvården samt nio månader hos en legitimerad kiropraktor. De som utbildat sig utomlands får utöver sin praktik också göra ett språkprov och ett kunskapstest på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan.

Hur mycket kostar det att gå till en kiropraktor?

Priset beror på stad, plats i staden, hur mycket tid som kiropraktorn bokar med dig, vilka besvär du har samt hur länge du haft dina besvär. Olika besvär tar olika lång tid att behandla. Våra priser hittar ni här.

Är kiropraktik baserat på forskning?

Ja, det finns stor mängd forskning som visat att kiropraktisk behandling har god effekt för olika besvär i det muskuloskeletala systemet.