Diskbråck ländrygg

Mellan varje par av kotor ligger en disk som fungera likt en stötdämpande tvättsvamp. Diskens kärna består av en inre gelé-lik struktur som heter nucleus pulposus. Runt denna kärnan ligger det flera lager av kollagen som håller den på plats likt väggen på en hink som hindrar vattnet att rinna ut.

Under åren kan disken komma att förändras på olika sätt. Detta är en normal process men ibland kan detta innebära att disken buktar ut och trycker på närliggande nerver. Det kan hända att den gelé-lika strukturen i mitten av disken rinner ut. Beroende på hur den hamnar kan detta komma att irritera närliggande nerver vilket resulterar i smärta, känselbortfall eller motorisk bortfall.

Det är viktigt att förstå att majoriteten av dem som får diskbråck känner inte av besvär från detta, även om diskbråcket trycker på nerven. Om smärtan kan härledas till ett diskbråck kommer en kiropraktikbehandling innefatta att symptomlindra omkringliggande muskler, råd och rehabiliteringstränings för att underlätta diskens läkning.

OBS! Om det är omöjligt för dig att gå på toaletten, om du inte kan hålla dig eller om du har känselbortfall insida lår samt mellan benen ska närmaste akutmottagningen var första kontakt. Efter utred patologi kan kiropraktor ta över för vidare behandling.