Välkommen till vår FAQ-sektion där vi besvarar vanliga frågor om kiropraktik och våra behandlingar. Många av våra patienter har liknande frågor när det kommer till kiropraktik, och vi vill att du ska känna dig trygg och informerad. Här hittar du svar på allt från behandlingsmetoder och säkerhet till vad du kan förvänta dig under ditt besök. Vår ambition är att göra informationen lättillgänglig och begriplig, så att du kan känna dig säker i ditt val av behandling. Om du har fler frågor eller behöver personlig vägledning, tveka inte att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig!
FAQ (frequently asked question)
En kiropraktor är specialist på muskuloskeletala besvär. Med det menas att vi har en djup förståelse om människans anatomi och biomekanik. Vår uppgift är att diagnostisera, behandla och förhindra tillstånd relaterade till det muskuloskeletala systemet, med ett konservativt tillvägagångssätt. Det betyder att vi behandlar utan att använda oss av medicin eller operation.
En kiropraktorbehandling är alltid individuellt anpassad, och antalet besök som behövs kan variera beroende på både personen och besvärens natur. Behandlingens omfattning beror främst på problemets art—akuta besvär kan ofta behandlas på färre besök, medan långvariga tillstånd kan kräva en mer omfattande och långvarig behandlingsplan. Dessutom spelar faktorer som ålder, allmänt hälsotillstånd, livsstil och fysisk aktivitet en viktig roll, liksom hur kroppen svarar på behandlingen.
En öppen dialog med kiropraktorn om behandlingsplanen är avgörande. Det är viktigt att följa de hemövningar och rekommendationer som ges för att optimera resultatet. Behandlingen bör utvärderas kontinuerligt och avslutas när de uppsatta målen har nåtts. Efter det första besöket får man ofta en tydligare prognos baserat på behandlingens effekt, vilket kan ligga till grund för en preliminär behandlingsplan. Om ingen märkbar förbättring observeras efter några behandlingar kan det vara klokt att överväga andra behandlingsalternativ.
En kiropraktor arbetat manuellt, alltså med händerna. Det finns många olika tekniker som kan användas vid behandling av smärta. Det som vanligen kännetecknar en kiropraktor är ledmanipulation, även benämnt som High Velocity Low Amplitude manipulation (HVLA–manipulation). Andra tekniker som ofta används är mjukdelsbehandling, stretch, mobilisering, triggerpunktsterapi, traktion med flera. Ibland kan det även handla om träning och livsstilsförändringar. Alla kiropraktorer gör detta på lite olika sätt. Var därför inte rädd för att säga vilka just dina mål med behandling är.
Inför ditt besök hos kiropraktorn är det bra att klä sig i bekväma och lösa kläder som gör det lätt att röra sig. Ibland kan det vara nödvändigt att ta av olika klädesplagg för att undersöka det aktuella området och för att kiropraktorn ska kunna behandla det effektivt.”
Ja, kiropraktorer kan behandla personer i alla åldrar. Tekniken anpassas efter patientens ålder, kondition och specifika behov. För barn används mycket milda tekniker, och för äldre tas hänsyn till eventuell benskörhet eller andra åldersrelaterade tillstånd.
Väldigt många människor svarar bra på kiropraktisk behandling, men det finns alltid ett ansvar hos patienten att göra de ändringar som kiropraktorn rekommenderar för bästa resultat. Förutom att behandling ofta har smärtlindrande effekt kan du som patient förvänta dig att få större kunskap om vad som orsakar och påverkar din smärta och din hälsa.
Behandling bör undvikas eller anpassas vid:
– Vissa typer av cancer
– Svår benskörhet (osteoporos)
– Pågående infektioner med feber
– Vissa ryggmärgssjukdomar
– Färska frakturer
– Graviditetskomplikationer
Ja, i de flesta fall kan du träna efter behandling, men det rekommenderas ofta att ta det lugnt första dygnet. Skulle träningsvärk förekomma får man anpassa träningen efter detta. Din kiropraktor ger specifika rekommendationer baserat på din behandling och tillstånd. Ofta uppmuntras lätt rörelse och/eller specifika övningar som en del av rehabiliteringen.
Nej, du behöver ingen remiss för att besöka något av våra kiropraktorer.
En kiropraktor behandlar många olika besvär men är mest kända som ryggspecialist. Det är naturligt då många haft sin första kontakt med oss när de sökt hjälp för långvariga ryggbesvär eller akuta ryggskott. Vi behandlar också andra sorters problem relaterade till muskler, nerver och leder. Detta kan vara allt från spänningshuvudvärk, axelsmärta, tennisarmbåge, ischiasbesvär eller fotsmärta. Listan är lång, därför har vi på Kiropraktorvård har tagit fram det vanligaste besvären vi behandlar här.
Kiropraktik är en säker behandlingsmetod. Den kraft som används vid behandling är liten. Ofta kan du få en reaktion under dagen eller dagen efter du fått behandling. Detta känns ofta som träningsvärk. Läs mer här
Vid ledmanipulation tar kiropraktorn ut leden till dess ändläge. Därefter tillförs en snabb impuls. Målet med behandlingen är att öka rörelsen i leden. Ofta, men inte alltid, hörs ett litet knäpp. Ljudet kommer från en tryckförändring i leden vilket ibland kan ge ett litet ”knäck”-ljud. Detta fysikaliska fenomen kallas kavitation och är exakt det som händer första gången du öppnar exempelvis en syltburk av glas. Ljudet är inte nödvändigt för att få effekt på området och är inte farligt på något sätt.
Samtliga av våra kliniker arbetar i privat regi och omfattas inte av högkostnadsskyddet. I vissa regioner i Sverige kan kiropraktisk behandling gå under högkostnadsskyddet om du besöker en vårdgivare som har avtal med regionen.
Vanligen känns ledmanipulationen smärtlindrande i det behandlade området. Vid mjukdelsbehandling kan det temporärt kännas vid själva behandlingen, för att sedan kännas avslappnat efteråt. Efter behandlingen kan ungefär en av tre uppleva en ökad ömhet eller träningsvärk i det behandlade området. Detta avtar vanligen inom de första 24 timmarna.
Det är lite olika på olika platser i världen. Om man vill läsa till kiropraktor i Sverige går man 5 år på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Efter avlagd examen gör man ett år praktik där detta år består av tre månaders inom den svenska hälso- och sjukvården samt nio månader hos en legitimerad kiropraktor. De som utbildat sig utomlands får utöver sin praktik också göra ett språkprov och ett kunskapstest på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan.
Priset beror på stad, plats i staden, hur mycket tid som kiropraktorn bokar med dig, vilka besvär du har samt hur länge du haft dina besvär. Olika besvär tar olika lång tid att behandla. Våra priser hittar ni på reskrivete kliniksida.
Ja, det finns stor mängd forskning som visat att kiropraktisk behandling har god effekt för olika besvär i det muskuloskeletala systemet.
Båda professionerna arbetar med smärta relaterad till kroppens rörelser och verktyget är vanligen manuell terapi. Kiropraktorers utbildning är 5 år och naprapaters 4 år. Naprapater finns primärt i Sverige och kiropraktor finns över hela världen. Historiskt har det säkert funnits större skillnader mellan yrkena men idag ser vi större skillnaden mellan enskilda terapeuter än mellan yrkena. Det är därför viktigast att hitta någon man litar på och som är uppdaterad inom sitt fält.
Vi på Kiropraktorvård lägger stor vikt på hålla oss uppdaterade inom vårt fält och anpassar vår behandling utifrån patientens behov. Behandling kan innefatta ledmobilisering, mjukdelsbehandling, stretch, nervmobilisering, rehabiliteringsövningar med mera. Allt beror på vad som anses mest lämpligt för sökorsaken.
Det kan variera mycket beronde på person och besvär. Vanligen kan man känna sig trött efter behandling och det kan vara klokt att inte träna allt för tufft efteråt.