Whiplash

Whiplash

Whiplash, även känt som pisksnärt, är en kraftig översträckning av nacken, vanligen i samband med påkörning bakifrån eller en dykning på grunt vatten, men kan även förekomma i andra sammanhang. En plötslig ändring i rörelse med en kraftig framåtböjning följt av kraftig bakåtböjning är en typisk situation då mjukdelsskada kan uppkomma.

Eftersom muskel- och ledbandsskada inte kan ses på röntgen är det ibland svårt att bedöma vilka strukturer som skadats i det enskilda fallet.

Beroende på besvär som uppstått efter whiplashtraumat delas de upp enligt Whiplash-associated disorder (WAD) i 5 olika grader.
Grad 0 – inga besvär från nacken.
Grad I – nackbesvär med smärta, ömhet eller stelhet.
Grad II – nackbesvär och begränsad rörlighet samt ömma punkter.
Grad III – nackbesvär och neurologiska tecken med begränsad rörlighet samt ömma punkter.
Grad IV – nackbesvär och fraktur eller subluxation.

Vid undersökning hos kiropraktor känns nackens olika muskler och leder igenom och utifrån fynden läggs grunden för behandling. Omhändertagandet efter whiplash kommer vara att förbättra och återställa rörelser i nacken för att lindra smärtan samt öka funktionen. Behandling omfattar mobiliseringstekniker och specifik rörelseträning för nackmuskelaturen. Hemövingar för egenbehandling ordineras från första besöket.