Nacken

Nacken består av sju halskotor. Mellan dessa ligger diskar som skapar utrymme för rörelse samtidigt som de fungerar som stötdämpare. Kotorna består av en kotkropp samt en kotbåge där tvärutskotten och taggutskotten sitter. Kotkroppen och kotbågen skapar tillsammans en kanal där ryggmärgen går. Ut mellan kotorna går nerverna. På tvärutskotten sitter fyra mellankotsleder även kallade facettlederna, två mot underliggande och två mot överliggande kota. Det är dessa som behandlas vid ledmanipulation.

De två översta kotorna skiljer sig något från de övriga. Den översta kotan, atlas, saknar kotkropp. Atlas är formad som en ring och roterar runt en uppstickande del från den underliggande kotan. Rörelser mellan dess två kotor står för över hälften av rotationen i nacken. På grund av sin uppbyggnad är nacken den rörligaste delen av ryggraden.

Huvudvärk, smärta och stelhet från nacken är vanliga anledning till att söka en kiropraktor.

Behandling syftar till att få de krampande musklerna i nacken att slappna av. Detta genom behandling av de irriterade musklerna samt omkringliggande strukturer i området. Vid varaktiga besvär tillämpas även särskilt nackträning för att styrka upp och förebygga återfall.


huvudvärk

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typerna av huvudvärk och står för mellan 30–78% av all huvudvärk. Den brukar beskrivas som ett pressande tryck på båda sidorna av huvudet.

Nackspärr

Nackspärr är en ofrivillig sammandragning av musklerna i nacken. Detta gör att nacken känns smärtsam och stel med svårighet att röra huvudet åt ett eller flera håll.

Whiplash

Whiplash, även känt som pisksnärt, är en kraftig översträckning av nacken, vanligen i samband med påkörning bakifrån eller en dykning på grunt vatten m.m.